Afgelopen week met het gezin weer eens een weekje naar Zeeland geweest .
Dit doen we al een aantal jaren op de zelfde locatie .
Nu hadden we al een paar jaar geleden van de eigenaar van ons verblijf gehoord dat het wel intresant was voor de kinderen om eens een keer naar Groede Podium(zoals het tegenwoordig heet) te gaan .
Afgelopen week is het er dan van gekomen en zijn we eens gaan kijken .
Bij aankomst bleek het ook voor pappa intresant te zijn
Het bleek dus een complex van bunkers te zijn waar een speeltuin op en omheen gebouwd is met kinderderboerderij en nog diverse activiteiten meer .
Dus voor de kinderen speelplezier en voor de liefhebbers een stukje intresante historie .
het park is overigens vrij toegankelijk
Stützpunkt Groede is gebouwd tussen juni 1941 en maart 1944 in de proostpolder ten noordwesten van het zeeuwse dorpje .
Groede maakte tijdens de tweede wereld oorlog deel uit van de duitse verdedigingsgordel langs de West-Europese kust. Van het zuidwesten van Frankrijk tot het noordelijkste puntje van Noorwegen bouwden de Duitsers vanaf 1942 verdedigingswerken om een inval van de geallieerden te voorkomen
De basis in Groede bestond uit: 2 grote bomvrije geschutsbunkers, 7 bomvrije bunkers, 2 lichte bunkers en 3 tobroeks. Daarnaast waren nog een aantal aanbouwsels vast verbonden aan de bunkers .
Opvallend was de bijzonder goede camouflage van het bunkerdorp Groede .
Schilders hadden de bunkers van nep ramen en deuren voorzien,inclusief bloemetjes en gordijnen .
Van een afstand zag de stelling er uit als een vriendelijk Hollands gehucht met huisjes, winkeltjes en een boerenschuur .
De Canadese soldaten van het regiment "The Regina Rifles" onderleiding van Melvin Douglas,die op 24 oktober 1944 het bunkerdorp veroverde dachten dat aanvankelijk ook .
Ongetwijfeld moeten ze verbaasd hebben gekeken naar het interieur van een van de betonnen "woningen" Met onder andere geschilderde insecten en gekleurde bollen op het plafond .(de bewoners van Groede wisten natuurlijk wel beter )deze zaken zijn nog steeds te zien .Op 1 na staan alle bunkers er nog, echter zijn de aanbouwen allemaal afgebroken .
Stützpunkt Groede bestond uit ruim 20 verdedigings werken waaronder natuurlijk bunkers en plaatsen waar zwaar geschut kon worden neergezet .Daar zijn er nog 11 van over .
Een aantal bunkers was ingericht als Fortificatie geschutsbunker voor de soldaten.
Op het terrein was ook een ziekenzaal .Elk Stützpunkt moest in staat zijn om in elk geval een tijdelijke aanval van de vijand af te kunnen slaan .
Groede was tijdens de oorlog een rode kruis dorp .Duidelijk herkenbaar ook uit de lucht door een rood geschilderde kruis op de witte torenspits van de hervormde kerk .
De strijdende partijen respecteerden deze neutraliteitsstatus .
Daarom is Groede in tegenstelling tot omringende plaatsen zoals Breskens en Sluis voor een belangrijk deel gespaard gebleven voor verwoesting .

Een van de bunkers bij de ingang van het park .
De opening waar het geschut heeft gestaan is dichtgemaakt ,en de bunker wordt nu gebruikt als opslag voor het park .

De bunker aan de rechter kant van de ingang van het park .